PK Model Racing is vanaf 1 November GESLOTEN  klik hier voor meer info 

Menu

TREKSTARTERS

force trekstarterDe meeste motoren zijn standaard voorzien van een trekstarter. Daar zijn verschillende fabrikanten in, en meestal past een trekstarter van motormerk A niet op die van motormerk B. Dit slaat dan specifiek over het merk van de MOTOR, niet het merk van de auto, of auto fabrikant die soms zijn eigen merk op een motor laat zetten.
Zo zijn 80% van de Nitro motoren die HPI monteert motoren van Force, ondanks dat er HPI op staat.

elektrostartsysteemForce is trouwens een van de grootste motoren fabrikanten die dan ook motoren aan vele automerken levert.
Specifiek voor de Force motoren zijn er ook elektrische startsystemen die je in plaats van de trekstarter kunt monteren

startboxEr zijn ook (competitie-)motoren die een gesloten carterdeksel hebben, en dus niet voorzien zijn van een trekstarter of ander start systeem. Je kunt zo'n motor niet makkelijk/economisch verantwoord ombouwen naar een trekstarter systeem. Deze motoren moeten gestart worden met een startbox. Dat is een box met een elektrisch aangedreven rubber wiel wat tegen het vliegwiel van de motor gedrukt wordt

OMGAAN MET TREKSTARTERS

kapotte trekstartertrekstarter spoelHet trekstartsysteem bestaat uit o.a. een spoel waar het koord
opgewikkeld wordt door een lange veer. Als je deze te ver uittrekt, breekt deze veer. Hoewel het touwtje een stuk langer is, mag je tijdens het starten de trekstarter niet verder dan ongeveer 30 cm uit het huisje trekken. Dit zijn ongeveer 3 a 4 slagen van de krukas. Dit moet voldoende zijn om de motor te kunnen starten.
Je kunt eens proberen hoe dit gaat door de de gloeiplug uit de motor te nemen, en er dan 1 druppel brandstof of after run olie in te doen (zodat er wat smering is).
Dan trek je zachtjes aan de trekstarter zodat je gevoel krijgt hoe dat gaat. trekstarter veerJe hoort steeds een plopje, tussen elke plop zit 1 krukasomwenteling.
Trek nu de trekstarter uit tot je 3 plopjes gehoord hebt: dat is de afstand die je de trekstarter uit mag trekken tijdens het starten.

Trek je hem verder uit, dan loopt de veer op zijn eind en zal breken!

Geen artikelen gevonden voor: HPI15478

.

Geen artikelen gevonden voor: nitroparts starter trek