PK Model Racing is vanaf 1 November GESLOTEN  klik hier voor meer info 

Menu

LIPO STARTSET 1/10 & 1/8

Geen artikelen gevonden voor: lipostart

.

LIPO ACCU EN LADER - STARTSET COMPLEET

afbeeldingen en specificaties kunnen wijzigen zonder opgave vooraf, o.a. afhankelijk van verkrijgbaarheid van de diverse delen en of updates. Wij moeten soms wel eens wat aanpassen als een item niet verkrijgbaar is, en soms vinden we een nieuwer item, maar hoe dan ook wij stellen altijd de beste combinaties samen.

lipo start set met twee lipo accu's

Lipo accu's zijn de toekomst, en zijn nu een heel stuk betrouwbaarder en vooral ook gunstiger in prijs geworden. Om overstappen makkelijker te maken, bieden we je nu een complete set aan bestaande uit een top-lader en een super lipo accu, plus een balancer verlengkabel en een safety bag, waarmee je in één keer klaar bent om in de wondere wereld van de lipo accu's te stappen, en je te verbazen over de enorme prestatie toename die een Lipo geeft t.o.v. een NiMh accu, zowel in acceleratie, topsnelheid als rijtijd.
Deze set bestaat uit:

HARD CASE LIPO ACCU

rhi lipo accu 5800De Lipo start set is met verschillende accu's leverbaar.

Alle TCR accu's die we bij de startset leveren worden speciaal voor ons gemaakt bij Kypom en voldoen aan de hoogste eisen. Niet alleen het high tech productie proces zorgt voor een robuuste accu, maar heel bijzonder is dat alle cellen die tezamen een accupack vormen op de fabriek eerst 3 x gecycled worden, en daarna op zowel spanning als capaciteit bij elkaar gematcht worden om tot een pack samengesteld te worden. Alle cellen in één pack zijn dus exact gelijk aan elkaar.

klik hier als je meer wilt weten over het productie proces van deze lipo accu's

De top set wordt geleverd met 6000 mAh Hard Case Lipo geleverd. Deze bijzonder goede 6000mAh 2 cell HARD CASE Lipo (7.4V) past vrijwel in elke auto waar ook een normale 7.2V NiMh stick pack in gaat.
Deze Lipo geeft een veel hogere acceleratie en topsnelheid, en een super lange rijtijd. De 60C waarde betekent dat het een accu van de nieuwste generatie is, welke een continue belasting van 60 x 6.000mA = 360A aan kan, de kortstondige (10 sec = Burst waarde) belasting is zelfs 720A. Hoewel we aan raden om de standaard laad procedure met 1 C (+/- 6A) aan te houden, kan hij vrij probleemloos met tot 2C (12A) geladen worden als je dat zou willen. Theoretisch kan hij ook met 5C geladen worden, maar dat verkort wel vrij drastisch de levensduur, net als bij alle Lipo accu's waar van gezegd wordt dat ze met 5C geladen kunnen worden. De vroegere generatie lipo accu's, nog steeds leverbaar als goedkope lipo accu's, gaan kapot en kunnen zelfs ontploffen als je ze met meer dan 1 C laadt, maar dat doet deze nieuwe generatie dus niet. Dat wordt bedoeld met KAN wel met een hoge stroom dan geladen worden, maar de levensduur wordt drastisch korter als je met meer dan 2C laadt.
Team Corally Lipo accuWe leveren de set ook met een Team-Corally Hard case 45C lipo accu met een capaciteit van 4500 mAh, iets minder capaciteit dus, maar ook gunstiger in prijs. Deze set is zowel met een 5A/50W lader leverbaar als met de uitgebreidere 80W lader die de accu in minder dan 1 uur kan opladen.
lipo accu 6000 mah 4 cellEn ook hebben we een speciale set voor 1/8 auto's met een 5400 mAh 40C 4 cellen accu. Deze set wordt geleverd met een extra sterke 80Watt lader. Het voordeel van deze set is dat je nu maar één 4 cellen accu op hoeft te laden, in plaats van 2 stuks 2 cellen accu's. Ook hoef je maar 1 buzzer op je auto te gebruiken. Omdat een 4 cellen accu naar een hogere spanning opgeladen moet worden, doen we er minimaal de 80W lader bij, dat zorgt ervoor dat ook deze 4 cellen accu in 1 uur opgeladen kan worden.

Bij een HARD CASE accu zitten de cellen helemaal omsloten in een kunststof doosje. Dit geeft een betere bescherming tegen b.v. schuren van de accu in een auto. Bij hard case accu's is de plaats waar de bedrading uit dedeans stekker, high amp stekker, XH balancerstekker case komt vaak bepalend of je hem wel of niet in je auto kwijt kunt, maar bij deze accu komen de draden op de hoek aan de bovenkant van de case naar buiten. Ze kunnen daarom zowel direct naar de zijkant als naar de bovenkant gericht worden, en passen daardoor in vrijwel alle auto's die we kennen. De bedrading is versterkt op de plek waar ze uit de hardcase komen. Standaard is deze accu voorzien van een "HIGH AMP" stekker, ook wel T Stekker of Deans stekker genoemd, waarmee hij direct aan standaard systemen aan te sluiten is. Bij de lader zit ook een laadsnoer hiervoor. Deze stekkers kunnen hoge stromen doorlaten, aangeraden wordt als je nog standaard Tamiya stekkers hebt, dan nu meteen maar over te stappen naar dit type stekkers, dan hoef je je ook geen zorgen meer te maken over gesmolten stekkers als je zware motoren gaat gebruiken


xh balancerstekker en Traxxas stekkerOok bieden we de set aan met accu's voorzien van Traxxas stekkers, ook het laadsnoer is dan van Traxxas stekkers voorzien.
En op verzoek kunnen we ook elke andere stekker monteren als u dat wilt

De XH balancer stekker aan deze accu past rechtstreeks in de balancer ingang van de lader, er hoeft dus geen verloop gebruikt te worden. Maar om er makkelijker bij te kunnen, leveren we er toch een verlengkabel bij, zodat de accu niet zo dicht bij de lader hoeft te liggen.

corally lipo lader en lipo accu

LADER

OM de best passende lader te kunnen kiezen moet je het volgende weten:
De laadstroom die een lader kan leveren is niet alleen afhankelijk van hoe hoog de laadstroom ingesteld kan worden, maar ook het vermogen van de voeding bepaalt de maximale stroom die de lader kan leveren.
Het vermogen van de voeding wordt uitgedrukt in Watts, en om de maximale laadstroom te kunnen bepalen moet je de spanning van de accu delen door het aantal Watt's van de voeding.
Simpel gezegd: een 50W voeding kan bij 7.4V accuspanning een laadstroom leveren van 50 / 7.4 = 6.8A, maar als je daar een 4 cellen accu mee wilt laden, kan hij maar 3.4A max halen, ondanks dat je de lader op een hogere laadstroom in kan stellen.
Verder is het zo dat een lege accu begint bij 3 volt per cel, en pas vol is bij 4.2V per cell. Bij een 2 cellen accu loopt de spanning tijdens het laden dus op van 6.0 tot 8.4V, een 4 cellen accu loopt van 12V tot 16.8V.
Daardoor verandert de laadstroom dus ook bij het oplopen van de accuspanning als het maximale vermogen van de voeding niet toereikend meer is. Voor het laden is dat geen probleem, alleen duurt het laden dus langer.
Onderstaand een tabel waar je kunt zien hoeveel laadstroom een lader kan geven afhankelijk van het vermogen van de voeding, t.o.v. het aantal cellen, en ook nog eens verdeeld in begin, gemiddeld en eind stroom, een 200W lader zoals tegenwoordig ook vaak geleverd wordt doet natuurlijk het dubbele van een 100W lader:

  vermogen   50Watt 80 Watt 100 Watt
lipo accu begin gem. eind begin gem. eind begin gem. eind
2cell 8.3 6.8 6.0 13.3 10.8 9.5 16.7 13.5 11.9
3 cell 5.6 4.5 4.0 8.9 7.2 6.3 11.1 9.0 7.9
4 cell 4.2 3.4 3.0 6.7 5.4 4.8 8.3 6.8 6.0
6 cell 2.8 2.3 2.0 4.4 3.6 3.2 5.6 4.5 4.0

sky_lipo_lader
De Lipo Start Sets zijn met verschillende types lader leverbaar: van eenvoudige SKY-RC lipo lader met een 20W voeding, die met max 3A kan laden, en over een 4000 accu 1.5 a 2 uur doet om hem helemaal op te laden. Vandaar dat we deze lader alleen bij minder grote accu's aanbieden Deze lader heeft natuurlijk een balanceer uitgang en laadt de accu veilig op, en slaat automatisch af als de accu vol is.
Deze lader kan alleen vanuit een stopcontact (220-240V) gevoed worden.
Werkt prima, maar het duurt wat langer.
easy chargerEen andere mogelijkheid is de Easy Charge 50 lader. Deze heeft een 50W voeding en kan met max 5A laden, en is daarmee tot 50% sneller dan bovenstaande lader.
Ook deze lader heeft natuurlijk een balancer ingang en detecteert wanneer een accu vol is en slaat dan af.
Een tweede groot verschil met bovenstaande lader is dat deze lader zowel LiPo/LiFe accu's kan laden, als NiMh accu's.
Deze lader kan niet alleen vanuit een stopcontact (220-240V) gevoed worden, maar heeft ook een 12V ingang om hem via een 12V auto accu te kunnen gebruiken..
lipo accu lader karateDe meest uitgebreide lader is de FT680 Karate B6 lader.
Deze B6-100 lader heeft ook een ingebouwde schakelende voeding, maar die is met 100W 5 x zo sterk als de 20W voeding van de SKY-RC lader en daardoor veel sneller.
Deze ultra moderne processor gestuurde automatische snellader met ingebouwde voeding kan alle soorten accu's aan en is daarmee een goede keuze voor de toekomst. Doordat de voeding is ingebouwd, hoef je niet met een aparte voeding en extra kabels en aansluiting rekening te houden.
maar er is wel de mogelijkheid om de lader via een meegeleverde aansluitkabel op b.v. een 12V auto accu aan te sluiten mocht je ergens willen laden waar geen stopcontact in de buurt is.

Als bijzonderheid t.o.v. andere vergelijkbare laders, is dat deze lader voorzien is van een ingebouwde ventilator, waardoor de werktemperatuur van deze lader lager gehouden wordt dan van een niet gekoelde lader. Dat maakt dat deze lader super betrouwbaar werkt, zeker bij continue gebruik.

Hij is geschikt voor zowel NiCad en NiMh cellen (packs van 1 tot 15 cellen) als voor 1 tot 5 cellen Lipo accu's en 1 tot 6 cellen loodaccu's.
Hij beschikt over een ingebouwde balancer ( met XH stekker aansluiting), zodat Lipo's met 1 tot 5 cellen veilig geladen kunnen worden.

Alle instellingen (laadstroom, type accu etc) kunnen voor het laden ingesteld worden en afgelezen op het grote LCD display. Voor het laden wordt gestart, controleert de lader eerst of de ingestelde parameters wel in overeenstemming zijn met de aangesloten accu. Mocht er iets niet goed ingesteld staan, dan geeft de lader een fout melding en kun je niet met laden beginnen.

FT SERIES LIPO/NIMH/PB LADER

lipo lader ft680 voeding
Het hart van de lader is de ingebouwde schakelende voeding, hij kan dus rechtstreeks uit het lichtnet gevoed worden. Een schakelende voeding regelt op elektronische wijze de spanning, en bevat geen zware transformator. Daarmee is de lader dus in verhouding heel licht en makkelijk mee te nemen. Een tweede voordeel is dat de netspanning mag variëren van 100 tot 250 volt, de lader is dus wereldwijd inzetbaar. Ook als de netspanning lager is doordat de lader b.v. op een circuit aan hele lange kabels aangesloten is, zorgt de schakelende voeding ervoor dat er toch de optimale spanning voor het laden van de accu voorhanden is.
Daarbij heeft hij ook een 12V ingang, onderweg kun je hem dus ook via een 12V auto accu voeden

De voeding kan 100 Watt laadstroom leveren, waar de meeste laders slechts tot 50Watt gaan. Het aantal Watts wat een voeding kan leveren, is bepalend voor de aantal amperes wat je kunt laden bij een bepaalde spanning. De formule daarvoor is Watt = Spanning x Amperage. Een lipo accu cel is vol als de spanning 4.2V is. Een 3 cellen lipo accu moet dus tot 12.6V geladen worden. Met een 50W voeding, is de laadstroom dus 50W / 12.6V = 3.9A, bij een 4 cellen lipo ligt de grens op 50 / 16.8 = 2.9A. Je kunt een 50Watt lader dus wel op een hogere laadstroom instellen, maar de voeding trekt dat niet.
Hier komt het voordeel van deze 100W voeding naar boven: zelfs een 4 cellen accu kan dus met 100/16.8 = 7A geladen worden

lipo accu aansluit kabelsMet de huidige steeds grotere accu's is dat een groot voordeel. Hoe hoger de laadstroom, hoe sneller de accu geladen is. Bovendien kan hij tot 15 NiMh cellen packs laden, wat voor auto's niet zo vaak voorkomt, Maar wel is het mogelijk om twee accu's in serie te zetten, en ze zo gelijktijdig te laden. Dit is vooral een voordeel als je bv. een grote truck hebt die met 2 stick packs tegelijk gereden wordt. Datzelfde geld voor auto's die met 2 lipo packs gebruikt worden. Ook in dat geval kun je twee Lipo accu's in serie zetten en tegelijk laden. Daarvoor is dan wel een speciale balancer kabel nodig, maar dat is eenvoudig te doen.

deans stekker - t stekkerDe FT680 wordt geleverd compleet met net snoer voor de 220 aansluiting, plus een zware laadkabel met High Amp T-stekker (Dean stekker) voor het aansluiten van de op te laden accu.

Ook wordt een aansluitsnoer meegeleverd om de lader op een 12V accu aan te sluiten, zodat je de lader ook "in het veld" kunt gebruiken

 

XH balancer stekkerkarate lipo lader - balancer aansluitingDe FT680 laders zijn voorzien van een ingebouwde balancer voor het veilig opladen van Lipo accu's. Tijdens het laden van een Lipo accu mag geen enkele cel van het pack een spanning boven de 4.2V bereiken. Om dat veilig te kunnen doen, beschikt elk goed lipo pack over een zo genaamde balancer aansluiting. Deze wordt op de lader aangesloten, en via deze verbinding kan de lader de spanning van elke cel individueel in de gaten houden. Gedurende het laden worden de cellen continue gemeten, en als één van de cellen lager in spanning is dan een andere, laat de lader een kleine stroom van de vollere naar de legere cel vloeien. Op die manier worden de cellen al tijdens het laden volledig gebalanceerd, waardoor na-balanceren niet meer nodig is. De ingebouwde balancer heeft aansluitingen voor 2, 3, 4 of 5 cellen accu's met XB balancer stekkers.

Helaas is er in Lipo land nog geen standaard in de stekkers die aan de lipo accu en/of lader zit. Deze lader is voorzien van een balancer ingang voor z.g. XH stekkers. Lipo accu's met een XH stekker kunnen er dus rechtstreeks op aangesloten worden, voor accu's die van een EH aansluiting zijn voorzien, hebben we verloopkabels, dat hoeft dus verder geen probleem te zijn.


Ook hier geldt natuurlijk dat wij bij de complete startsets er voor zorgen dat de balancer stekkers van de accu en de lader op elkaar passen
nimh accu lader displayDe laadstroom van de lader is instelbaar tussen 0.1 en 6A, zodat de laadstroom aangepast kan worden aan de capaciteit van de accu. Snellaadbare NiMh accu's worden met een laadstroom van maximaal 2 x de capaciteit geladen, hoewel iets minder geen probleem is en voor een langere levensduur zorgt. Dus een snellaadbare 1500 mAh accu wordt met 2 a 2.5 Amp en een 3000 of hogere capaciteit met 4.5A of meer. Een 4600 mAh NiMh accu zoals nu ongeveer de norm is kan dus probleemloos met 6A geladen worden, het zal dan ongeveer 45 minuten duren voor een lege accu weer vol is.

Een goede Lipo accu mag probleemloos met 1C gelden worden (1C staat voor 1 x de capaciteit.) Dus een 6000 mAh Lipo mag in ieder geval met 6A geladen worden. Ook accu's met een hogere capaciteit kunnen veilig met deze lader geladen worden.

NIMH LADEN

FT680 lipo lader display-1De laadstroom van de lader is instelbaar tussen 0.1 en 7A, zodat de laadstroom aangepast kan worden aan de capaciteit van de accu. Snellaadbare NiMh accu's worden met een laadstroom van maximaal 2 a 2.5 x de capaciteit geladen, hoewel iets minder geen probleem is en voor een langere levensduur zorgt. Dus een snellaadbare 1500 mAh accu wordt met 2 a 2.5 amp en een 3000 of hogere capaciteit met 4.5A of meer. Een 4600 mAh NiMh accu zoals nu ongeveer de norm is kan dus probleemloos met 6A geladen worden, het zal dan ongeveer 45 minuten duren voor een lege accu weer vol is.

Een goede NiMh accu mag probleemloos met 1 a 1.5C geladen worden (1C staat voor 1 x de capaciteit.) Dus een 6000 mAh Lipo mag in ieder geval met 6A geladen worden. Ook accu's met een hogere capaciteit kunnen veilig met de B6-80W geladen worden.

Voor wie zich hierover niet druk wil maken: de B6-80W beschikt over een automatisch NiMh laadprogramma. In deze stand test de lader eerst de accu, en stelt dan zelf de ideale laadstroom voor die accu in.

Nadat het laadproces voor een Nicad of NiMh gestart is, controleert de lader continue of de accu vol is door naar het spannings verloop te kijken. Zodra hij detecteert dat de accu vol is, slaat het snellaad proces af, zodat de accu niet overladen kan worden. De zeer nauwkeurige software zorgt ervoor dat dit proces secure in de gaten gehouden wordt, zodat de lader op tijd afslaat.

LIPO LADEN

lipo accu lader display-1Het laden van een Lipo moet aan andere criteria voldoen, daarbij mag geen enkele cel een hogere spanning dan 4.21V bereiken. Om dat nauwkeurig te kunnen controleren wordt de lipo niet alleen met een laadkabel op de plus en de min uitgang aangesloten, maar via de balancer aansluiting kan de lader elke cel van het lipo pack individueel meten en controleren, en daardoor kan de lader een LiPo accu gebalanceerd opladen, zoals hierboven is uitgelegd.

Op de lader wordt op simpele wijze de laadstroom en de aantal cellen van de aangesloten lipo accu ingesteld. De lader test voor hij start of alles juist in ingesteld, mocht je iets verkeerd doen, dan start hij niet maar geeft een foutmelding.lipo accu lader display-2

Als de lader gestart is, toont hij in het display de status van het laadproces.
Op de bovenste regel van het display (foto rechts) zie je van links naar rechts getoond: Het aantal lipo cellen van de accu (2S), de laadstroom (5.8A) en de totale accu spanning (7.80V).
op de tweede regel zie je: de laadmethode (BAL = Balanced), de tijd dat de lader bezig is (000:11) en de hoeveelheid stroom die er geladen is in mAh(00017).

lipo accu lader display-3Je kunt het display ook switchen naar  de cel status, dan zie je de spanningen van alle aangesloten cellen apart: (linker foto, hier met een 2 cellen lipo aangesloten)

De FT680 beschikt ook over een ontlaadfunctie, waarmee je een accu met een instelbare stroom tussen 0.1 en 2A kunt ontladen, ook in dit geval slaat de lader af voor een cel te diep ontladen wordt.

 

ONTLADEN

lipo lader storageDeze lader heeft nog een bijzondere functie: Lipo accu's kun je het beste opslaan terwijl ze half vol zijn, c.q. een celspanning hebben van 3.7 Volt. Een lagere spanning is vaak funest, maar ook moet je de accu niet te lang laten liggen als de cellen helemaal vol zijn, er kan dan schade aan de platen ontstaan. De FT680 heeft een "storage program", waarmee je de accu geschikt kan maken om lang te bewaren.
In deze stand checkt de lader de spanning van de individuele cellen, en laadt of ontlaadt de accu, net naar gelang nodig is, tot de cellen allemaal een spanning van 3.7V hebben, zodat je de accu veilig kunt bewaren. Alle cellen zijn dan ook meteen gebalanceerd. Om dit te kunnen is de lader natuurlijk met een ontlaad functie uitgerust. Deze kun je niet alleen voor de storage functie gebruiken, maar ook om een accu helemaal leeg te trekken ( tot een veilige instelbare grens, zodat een accu nooit te diep ontladen wordt. De lader geeft dan ook aan hoeveel capaciteit de accu bij het ontladen afgegeven heeft

SAFETY BAG

lipo safety bag - laadzak voor lipo accu'sBEWAARZAK VOOR LIPO ACCU'S ZOALS IN AUTO'S GEBRUIKELIJK ZIJN

Lipo accu's hebben heel veel opgeslagen energie, en bevatten brandbare chemische stoffen. Daarom moet het laden van een lipo altijd onder goede en gecontroleerde omstandigheden uitgevoerd worden. Het gebeurt niet zo heel snel, maar als het mis gaat, gaat het ook goed mis, er kan dan een hele felle brand uitbreken. Daarom wordt aangeraden om een lipo accu tijdens het laden in deze Lipo safety bag te doen. Mocht er wat mis gaan, dan wordt de schade hierdoor beperkt.

Een safety bag is gemaakt van een met polyester versterkte kunststof gemaakt, met aan de binnenzijde een brandwerende laag zoals ook in brandweerpakken gebruikt wordt. Hij wordt afgesloten met een overslag met een brede strook klittenband.

De bedoeling is dat je de accu in ieder geval tijdens het laden in de afgesloten zak doet, zodat als het mis mocht gaan, de gevolgen beperkt worden. Dit is een veiligheidsmaatregel als een airbag of veiligheids riemen in een auto: je hoopt het nooit nodig te hebben, maar als het mis gaat, ben je blij dat je het hebt. Daarom doen we hem vanaf nu standaard bij elke lipo set.