PK Model Racing is vanaf 1 November GESLOTEN  klik hier voor meer info 

Menu

LIPO STARTSET TRAXXAS 1/16 SERIE

Geen artikelen gevonden voor: lipostart 16

Geen artikelen gevonden voor: C-48310

Geen artikelen gevonden voor: YEL2823

.

LIPO ACCU EN LADER - STARTSET COMPLEET

lipo start set 1/16

Lipo accu's zijn de toekomst, en zijn nu een heel stuk betrouwbaarder en vooral ook gunstiger in prijs geworden. Om overstappen makkelijker te maken, bieden we je nu een complete set aan bestaande uit een top-lader en een super lipo accu, plus een balancer verlengkabel en een safety bag, waarmee je in n keer klaar bent om in de wondere wereld van de lipo accu's te stappen, en je te verbazen over de enorme prestatie toename die een Lipo geeft t.o.v. een NiMh accu, zowel in acceleratie, topsnelheid als rijtijd.
Deze set bestaat uit:

LIPO ACCU

Deze Lipo start set is speciaal bedoeld voor de Traxxas 1/16 serie auto's (E-Revo VXL, Rally VXL, Ken Block, Summit VXL etc.

traxxas lipo accu 1/16De set bestaat uit 2 stuks 1400 mAh 35C 3 cellen Lipo accu's met Traxxas stekker. Deze accu's passen precies in de twee accu compartimenten van de Traxxas 1/16 serie.traxxas lipo accu parralelkabel
Daarbij wordt er ook een speciale kabel meegeleverd waarmee je de twee accu's parallel geschakeld aansluit op de regelaar. Daardoor wordt de capaciteit verdubbeld, en heb je dus in principe een 2800 mAh 11.1 Volt accu, waarmee de auto rond de 80 km/u gaat, en een rijtijd van gemiddeld 30 minuten geeft
Deze hoge kwaliteit 35C Lipo kan een constante belasting van 49A, en een 30 seconden piek van 98A leveren, en geeft dan ook een veel hogere acceleratie dan de standaard NiMh accu, en een super lange rijtijd. De 35 C waarde betekent dat het een accu van de nieuwste generatie is, welke een continue belasting van 35 x 1.4 = 49A aankan, de kortstondige belasting is zelfs 96A. Hoewel we aan raden om de standaard laad procedure met 1 C (+/- 1.5A) aan te houden, kan hij vrij probleemloos met 2C (3A) geladen worden als je dat zou willen.

Het komt er dus op neer dat wij adviseren om als je 1 1400 accu tegelijk laadt, je dat het liefst met 1C van 1400 = 1.4A moet doen, het laden duurt dan 1 uur. Heb je meer haast, dan zou ik toch niet verder gaan dan 1.5C = 2.1A


traxxas stekker - XH balancerstekkerDeze accu is voorzien van een standaard Traxxas Stekker, waarmee hij direct aan een Traxxas systeem aan te sluiten is. Bij de lader zit ook een laadsnoer hiervoor.

De XH balancer stekker aan deze accu past rechtstreeks in de balancer ingang van de lader, er hoeft dus geen verloop gebruikt te worden. Dit doe je als je de accu's apart op wilt laden.

parralel balancer stekkerAls je de accu's echter altijd parallel geschakeld gebruikt, kun je ze ook parallel opladen. Daarvoor zit er bij deze set ook een parallel balanceerkabel. Je sluit dan de twee lipo accu's met de parallel accukabel op de stroomuitgang van de lader, en de twee balancer stekkers van de accu's met de parallel balancer kabel sluit je aan op de 3 cellen uitgang van de lader. De accu is dan in feite een 3000 mAh accu, die kun je dus in 1 uur met 3A laadstroom opladen. Het voordeel van deze manier is dat alle cellen naar elkaar toe gebalanceerd worden, wat niet gebeurt als je ze individueel oplaadt.

Voor je voor de eerste keer de accu's parallel gaat gebruiken, moet je ze eerst een keer onafhankelijk van elkaar volledig opladen. Dan via de accuparallel kabel aansluiten en in de auto gebruiken. Na gebruik de accu parallelkabel op de accu's laten zitten, en ze parallel aansluiten op de lader

traxxas 1500 lipo accu traxxas parralel accu laden
De set is nu ook leverbaar met twee twee cellen lipo accu's van 2200 mAh. Daarmee rijdt de auto wat rustiger (normaler?) maar met een gecombineerde capaciteit van 4400 mAh kun je dan bijna 1 uur rijden!

LADER

sky_lipo_lader
De Lipo Start Sets zijn met verschillende types lader leverbaar: van eenvoudige SKY-RC lipo lader met een 20W voeding, die met max 3A kan laden, en over een 4000 accu 1.5 a 2 uur doet om hem helemaal op te laden. Vandaar dat we deze lader alleen bij minder grote accu's aanbieden Deze lader heeft natuurlijk een balanceer uitgang en laadt de accu veilig op, en slaat automatisch af als de accu vol is.
Deze lader kan alleen vanuit een stopcontact (220-240V) gevoed worden.
Werkt prima, maar het duurt wat langer.
Team Corally Neo50 laderEen andere mogelijkheid is de Team Corally Neo 50 lader. Deze heeft een 50W voeding en kan met max 5A laden, en is daarmee tot 50% sneller dan bovenstaande lader.
Ook deze lader heeft natuurlijk een balancer ingang en detecteert wanneer een accu vol is en slaat dan af.
Een tweede groot verschil met bovenstaande lader is dat deze lader zowel LiPo/LiFe accu's kan laden, als NiMh accu's.
Ook deze lader kan alleen vanuit een stopcontact (220-240V) gevoed worden.
lipo accu lader ft689De meest uitgebreide lader is de FT680 lader.
Deze B6-80 lader heeft ook een ingebouwde schakelende voeding, maar die is met 80W 4 x zo sterk als de 20W voeding van de SKY-RC lader en daardoor veel sneller.
Deze ultra moderne processor gestuurde automatische snellader met ingebouwde voeding kan alle soorten accu's aan en is daarmee een goede keuze voor de toekomst. Doordat de voeding is ingebouwd, hoef je niet met een aparte voeding en extra kabels en aansluiting rekening te houden.
maar er is wel de mogelijkheid om de lader via een meegeleverde aansluitkabel op b.v. een 12V auto accu aan te sluiten mocht je ergens willen laden waar geen stopcontact in de buurt is.

Als bijzonderheid t.o.v. andere vergelijkbare laders, is dat deze lader voorzien is van een ingebouwde ventilator, waardoor de werktemperatuur van deze lader lager gehouden wordt dan van een niet gekoelde lader. Dat maakt dat deze lader super betrouwbaar werkt, zeker bij continue gebruik.

Hij is geschikt voor zowel NiCad en NiMh cellen (packs van 1 tot 15 cellen) als voor 1 tot 5 cellen Lipo accu's en 1 tot 6 cellen loodaccu's.
Hij beschikt over een ingebouwde balancer ( met XH stekker aansluiting), zodat Lipo's met 1 tot 5 cellen veilig geladen kunnen worden. Alle aansluitingen voor de balancer zitten dus in de lader behuizing verwerkt, dus ook hier weer geen aparte losse aansluitingen

Alle instellingen (laadstroom, type accu etc) kunnen voor het laden ingesteld worden en afgelezen op het grote LCD display. Voor het laden wordt gestart, controleert de lader eerst of de ingestelde parameters wel in overeenstemming zijn met de aangesloten accu. Mocht er iets niet goed ingesteld staan, dan geeft de lader een fout melding en kun je niet met laden beginnen.

FT SERIES LIPO/NIMH/PB LADER

lipo lader ft680 voeding
Het hart van de lader is de ingebouwde schakelende voeding, hij kan dus rechtstreeks uit het lichtnet gevoed worden. Een schakelende voeding regelt op elektronische wijze de spanning, en bevat geen zware transformator. Daarmee is de lader dus in verhouding heel licht en makkelijk mee te nemen. Een tweede voordeel is dat de netspanning mag variëren van 100 tot 250 volt, de lader is dus wereldwijd inzetbaar. Ook als de netspanning lager is doordat de lader b.v. op een circuit aan hele lange kabels aangesloten is, zorgt de schakelende voeding ervoor dat er toch de optimale spanning voor het laden van de accu voorhanden is.
Daarbij heeft hij ook een 12V ingang, onderweg kun je hem dus ook via een 12V auto accu voeden

De voeding kan 80 Watt laadstroom leveren, waar de meeste laders slechts tot 50Watt gaan. Het aantal Watts wat een voeding kan leveren, is bepalend voor de aantal amperes wat je kunt laden bij een bepaalde spanning. De formule daarvoor is Watt = Spanning x Amperage. Een lipo accu cel is vol als de spanning 4.2V is. Een 3 cellen lipo accu moet dus tot 12.6V geladen worden. Met een 50W voeding, is de laadstroom dus 50W / 12.6V = 3.9A, bij een 4 cellen lipo ligt de grens op 50 / 16.8 = 2.9A. Je kunt een 50Watt lader dus wel op een hogere laadstroom instellen, maar de voeding trekt dat niet.
Hier komt het voordeel van deze 80W voeding naar boven: een 3 cellen accu kan dus met 80/12.6 = ruim 6A geladen worden, een 4 cellen accu gaat nog steeds met bijna 5A.

lipo accu aansluit kabelsMet de huidige steeds grotere accu's is dat een groot voordeel. Hoe hoger de laadstroom, hoe sneller de accu geladen is. Bovendien kan hij tot 15 NiMh cellen packs laden, wat voor auto's niet zo vaak voorkomt, Maar wel is het mogelijk om twee accu's in serie te zetten, en ze zo gelijktijdig te laden. Dit is vooral een voordeel als je bv. een grote truck hebt die met 2 stick packs tegelijk gereden wordt. Datzelfde geld voor auto's die met 2 lipo packs gebruikt worden. Ook in dat geval kun je twee Lipo accu's in serie zetten en tegelijk laden. Daarvoor is dan wel een speciale balancer kabel nodig, maar dat is eenvoudig te doen.

deans stekker - t stekkerDe FT680 wordt geleverd compleet met netsnoer voor de 220 aansluiting, plus een hele set verschillende aansluitsnoeren: een zware laadkabel met High Amp T-stekker (Dean stekker) voor het aansluiten van de op te laden accu. Hierop kunnen ook twee meegeleverde grote krokodilleklemmen gezet worden, om stroom uit een 12V accu te halen. Verder zitten er aansluitkabels bij voor het laden van een gloeiplug driver, twee soorten ontvanger accu laadkabels en een zenderlaadkabel.

XH balancer stekkerkarate lipo lader - balancer aansluitingDe FT680 laders zijn voorzien van een ingebouwde balancer voor het veilig opladen van Lipo accu's. Tijdens het laden van een Lipo accu mag geen enkele cel van het pack een spanning boven de 4.2V bereiken. Om dat veilig te kunnen doen, beschikt elk goed lipo pack over een zo genaamde balancer aansluiting. Deze wordt op de lader aangesloten, en via deze verbinding kan de lader de spanning van elke cel individueel in de gaten houden. Gedurende het laden worden de cellen continue gemeten, en als één van de cellen lager in spanning is dan een andere, laat de lader een kleine stroom van de vollere naar de legere cel vloeien. Op die manier worden de cellen al tijdens het laden volledig gebalanceerd, waardoor nabalanceren niet meer nodig is. De ingebouwde balancer heeft aansluitingen voor 2, 3, 4 of 5 cellen accu's met XB balancer stekkers.

Helaas is er in Lipo land nog geen standaard in de stekkers die aan de lipo accu en/of lader zit. Deze lader is voorzien van een balancer ingang voor z.g. XH stekkers. Lipo accu's met een XH stekker kunnen er dus rechtstreeks op aangesloten worden, voor accu's die van een EH aansluiting zijn voorzien, hebben we verloopkabels, dat hoeft dus verder geen probleem te zijn.


Ook hier geldt natuurlijk dat wij bij de complete startsets er voor zorgen dat de balancer stekkers van de accu en de lader op elkaar passen
nimh accu lader displayDe laadstroom van de lader is instelbaar tussen 0.1 en 6A, zodat de laadstroom aangepast kan worden aan de capaciteit van de accu. Snellaadbare NiMh accu's worden met een laadstroom van maximaal 2 x de capaciteit geladen, hoewel iets minder geen probleem is en voor een langere levensduur zorgt. Dus een snellaadbare 1500 mAh accu wordt met 2 a 2.5 Amp en een 3000 of hogere capaciteit met 4.5A of meer. Een 4600 mAh NiMh accu zoals nu ongeveer de norm is kan dus probleemloos met 6A geladen worden, het zal dan ongeveer 45 minuten duren voor een lege accu weer vol is.

Een goede Lipo accu mag probleemloos met 1C gelden worden (1C staat voor 1 x de capaciteit.) Dus een 6000 mAh Lipo mag in ieder geval met 6A geladen worden. Ook accu's met een hogere capaciteit kunnen veilig met deze lader geladen worden.

NIMH LADEN

FT680 lipo lader display-1De laadstroom van de lader is instelbaar tussen 0.1 en 7A, zodat de laadstroom aangepast kan worden aan de capaciteit van de accu. Snellaadbare NiMh accu's worden met een laadstroom van maximaal 2 a 2.5 x de capaciteit geladen, hoewel iets minder geen probleem is en voor een langere levensduur zorgt. Dus een snellaadbare 1500 mAh accu wordt met 2 a 2.5 amp en een 3000 of hogere capaciteit met 4.5A of meer. Een 4600 mAh NiMh accu zoals nu ongeveer de norm is kan dus probleemloos met 6A geladen worden, het zal dan ongeveer 45 minuten duren voor een lege accu weer vol is.

Een goede NiMh accu mag probleemloos met 1 a 1.5C geladen worden (1C staat voor 1 x de capaciteit.) Dus een 6000 mAh Lipo mag in ieder geval met 6A geladen worden. Ook accu's met een hogere capaciteit kunnen veilig met de B6-80W geladen worden.

Voor wie zich hierover niet druk wil maken: de B6-80W beschikt over een automatisch NiMh laadproggramma. In deze stand test de lader eerst de accu, en stelt dan zelf de ideale laadstroom voor die accu in.

Nadat het laadproces voor een Nicad of NiMh gestart is, controleert de lader continue of de accu vol is door naar het spannings verloop te kijken. Zodra hij detecteert dat de accu vol is, slaat het snellaad proces af, zodat de accu niet overladen kan worden. De zeer nauwkeurige software zorgt ervoor dat dit proces secure in de gaten gehouden wordt, zodat de lader op tijd afslaat.

LIPO LADEN

lipo accu lader display-1Het laden van een Lipo moet aan andere criteria voldoen, daarbij mag geen enkele cel een hogere spanning dan 4.21V bereiken. Om dat nauwkeurig te kunnen controleren wordt de lipo niet alleen met een laadkabel op de plus en de min uitgang aangesloten, maar via de balancer aansluiting kan de lader elke cel van het lipo pack individueel meten en controleren, en daardoor kan de lader een LiPo accu gebalanceerd opladen, zoals hierboven is uitgelegd.

Op de lader wordt op simpele wijze de laadstroom en de aantal cellen van de aangesloten lipo accu ingesteld. De lader test voor hij start of alles juist in ingesteld, mocht je iets verkeerd doen, dan start hij niet maar geeft een foutmelding.lipo accu lader display-2

Als de lader gestart is, toont hij in het display de status van het laadproces.
Op de bovenste regel van het display (foto rechts) zie je van links naar rechts getoond: Het aantal lipo cellen van de accu (2S), de laadstroom (5.8A) en de totale accu spanning (7.80V).
op de tweede regel zie je: de laadmethode (BAL = Balanced), de tijd dat de lader bezig is (000:11) en de hoeveelheid stroom die er geladen is in mAh(00017).

lipo accu lader display-3Je kunt het display ook switchen naar  de cel status, dan zie je de spanningen van alle aangesloten cellen apart: (linker foto, hier met een 2 cellen lipo aangesloten)

De FT680 beschikt ook over een ontlaadfunctie, waarmee je een accu met een instelbare stroom tussen 0.1 en 2A kunt ontladen, ook in dit geval slaat de lader af voor een cel te diep ontladen wordt.

 

ONTLADEN

lipo lader storageDeze lader heeft nog een bijzondere functie: Lipo accu's kun je het beste opslaan terwijl ze half vol zijn, c.q. een celspanning hebben van 3.7 Volt. Een lagere spanning is vaak funest, maar ook moet je de accu niet te lang laten liggen als de cellen helemaal vol zijn, er kan dan schade aan de platen ontstaan. De FT680 heeft een "storage program", waarmee je de accu geschikt kan maken om lang te bewaren.
In deze stand checkt de lader de spanning van de individuele cellen, en laadt of ontlaadt de accu, net naar gelang nodig is, tot de cellen allemaal een spanning van 3.7V hebben, zodat je de accu veilig kunt bewaren. Alle cellen zijn dan ook meteen gebalanceerd. Om dit te kunnen is de lader natuurlijk met een ontlaad functie uitgerust. Deze kun je niet alleen voor de storage functie gebruiken, maar ook om een accu helemaal leeg te trekken ( tot een veilige instelbare grens, zodat een accu nooit te diep ontladen wordt. De lader geeft dan ook aan hoeveel capaciteit de accu bij het ontladen afgegeven heeft

SAFETY BAG

lipo safety bag - laadzak voor lipo accu'sBEWAARZAK VOOR LIPO ACCU'S ZOALS IN AUTO'S GEBRUIKELIJK ZIJN

Lipo accu's hebben heel veel opgeslagen energie, en bevatten brandbare chemische stoffen. Daarom moet het laden van een lipo altijd onder goede en gecontroleerde omstandigheden uitgevoerd worden. Het gebeurt niet zo heel snel, maar als het mis gaat, gaat het ook goed mis, er kan dan een hele felle brand uitbreken. Daarom wordt aangeraden om een lipo accu tijdens het laden in deze Lipo safety bag te doen. Mocht er wat mis gaan, dan wordt de schade hierdoor beperkt.

Een safety bag is gemaakt van een met polyester versterkte kunststof gemaakt, met aan de binnenzijde een brandwerende laag zoals ook in brandweerpakken gebruikt wordt. Hij wordt afgesloten met een overslag met een brede strook klittenband.

De bedoeling is dat je de accu in ieder geval tijdens het laden in de afgesloten zak doet, zodat als het mis mocht gaan, de gevolgen beperkt worden. Dit is een veiligheidsmaatregel als een airbag of veiligheids riemen in een auto: je hoopt het nooit nodig te hebben, maar als het mis gaat, ben je blij dat je het hebt. Daarom doen we hem vanaf nu standaard bij elke lipo set.