PK Model Racing is vanaf 1 November GESLOTEN  klik hier voor meer info 

Menu

SOLDEER STATION, SOLDEER TIN EN SOLDEERMATERIALEN

Vaak horen we dat men vindt dat men niet of niet goed kan solderen, vooral sl het om dikke bedrading gaat.
Solderen is echter niet zo moeilijk, er zijn maar een paar dingen die je even moet weten, en ook heel belangrijk is het juiste materiaal.
team corally soldeerstation
Licht soldeer werk gaat meestal wel goed, maar als het materiaal wat dikker wordt, hebben veel mensen problemen en lukt het solderen niet goed. In veel gevallen licht dat op de eerste plaats aan de soldeerbout: als die niet op zijn taak berekend is, gaat het niet goed.
soldeer standTIP 1 Schone soldeerpunt
Zorg er altijd voor dat de punt van de soldeerbout schoon is, zowel voor als na het solderen.
Als de punt vuil is of een restje tin bevat , heeft dat invloed op de soldeer verbinding en zal de tin niet mooi vloeien.
Zorg er voor dat je een sponsje bij de soldeerbout hebt, die je vochtig maakt voor je gaat beginnen. Als de bout warm is haal je hem eerst over de spons zodat hij schoon is, en na elke keer dat je een soldeer verbinding hebt gemaakt, haal je de tip weer over de spons voor je aan de vo9lgende verbinding gaat beginnen of de bout voor even terug zet,
soldeerpuntTIP 2 gebruik een soldeerbout met een dikke punt
Bij  solderen van dikke draden aan gaat het er om dat er zo snel mogelijk zo veel mogelijk warmte naar de te solderen materialen gaat, zodat het tin volledig kan smelten. Een van de problemen van het solderen van een dikke draad is dat de warmte snel weg wil vloeien in de draad, dus weg van de te solderen verbinding. Daarom is wel een vereiste dat voor dat zwaardere werk een soldeerbout gebruikt wordt met een dikke punt. Daar wordt n.l. veel warmte in opgeslagen, en die warmte kan dan ook snel door het tin trekken zodat het helemaal smelt voor de punt te ver is afgekoeld. Een dunne punt, zoals standaard aan veel soldeer stations is gemonteerd, slaat weinig warmte op, en als je daar een dikke draad meer wilt solderen, is de punt al afgekoeld voor alle tin op de te solderen plek gesmolten is.
team-corally soldeerstationTIP 3 voldoende temperatuur
De soldeerbout moet natuurlijk ook wel warm genoeg kunnen worden, maar daar voldoen de meeste soldeer stations wel aan, tegenwoordig kun je de temperatuur daarvan vaak instellen.
Voor licht elektronica werk met een dunne punt is 300-350 graden wel genoeg, maar voor het solderen van dikke draden kun je de soldeerbout beter op 400 a 450 graden zetten. Denk er wel om de temperatuur weer terug te regelen als je voorlopig even niet hoeft te solderen, als je de bout langdurig op een hoge temperatuur laat staan, zal de punt sneller verbranden. Een goed soldeerstation zal zichzelf ook terugregelen als de punt een tijdje niet gebruikt wordt
Het vermogen in Watt's van een soldeerstation is bepalend voor hoe snel een soldeerpunt opgewarmd wordt. Je kunt met een 50W station prima solderen, alleen bij zwaar werk moet je steeds wat langer wachten voor de punt weer op temperatuur is. Hoe hoger het wattage van het station, des te sneller je dus door kunt solderen.
moderne stations zoals het Team Corally Soldeer station beschikken over een speciaal verwarmings element, war de punt super snel op warmt. Als je zo'n station aanzet, kun je binnen enkele seconden gaan solderen, Een nog groter voordeel is dat als je iets moet solderen wat veel warmte weg neemt, zo'n station zo snel extra warmte naar de punt stuurt dat het solderen toch goed gaat
TsoldeertinIP 4 gebruik de juiste tin
er zijn meerdere soorten tin verkrijgbaar, afhankelijk van wat je er mee wilt doen. Zo gebruikt een loodgieter ander tin dan wij nodig hebben voor dit soort werk.
Voor het solderen van elektrische verbindingen gebruik je tin zoals in de elektronica wereld gebruikelijk is, een mix van 60% tin en 40% lood, met een hars kern. De hars werkt als vloeimiddel, en er mag GEEN ander vloeimiddel, soldeer vet, S39 of ander zuur of wat voor andere toevoeging ook gebruikt worden.
Wel moet je zorgen dat de te solderen oppervlaktes schoon en vetvrij zijn. In geval wan twijfel kun je de oppervlaktes even opschuren, maar normaal gesproken kun je nieuwe stekkers en net gestripte draad vrijwel altijd direct gaan solderen, mist je er niet met je vingers echt aangekomen bent
SOLDEERTINTIP 5  zorg dat de warmte snel naar het materiaal kan vloeien
De punt van een soldeerbout heeft een rechte vorm, en het te solderen materiaal sluit daar normaal gesproken niet goed op aan. Omdat het contactpunt tussen bout en materiaal dus klein is, is er ook nauwelijks warmte overdracht. Daarom doe je altijd wat soldeertin tussen de punt en het te solderen oppervlak, de tin smelt en vormt een bredere warmtebrug tussen de punt en het materiaal, waardoor het snel warm wordt en alle tin makkelijk smelt.
soldeerboutTIP 6 voor-vertinnen
Voor je de werkelijke verbinding gaat maken, vertin je eerst de beide te verbinden delen, het oppervlak van de stekker een beetje, en van de draad zorg je dat de tin helemaal in het afgestripte deel van de draad opgenomen wordt
SOLDEERTINTIP 7 de verbinding maken
Nu druk je beide te solderen delen op elkaar en houdt de punt er tegen, indien nodig weer met wat extra soldeer ertussen om een goede warmtebrug te maken. Als je het goed gedaan hebt, zal de tin direct helemaal vloeibaar worden en een bol gaan vormen. Dit duurt vaak maar 1 a 2 seconden. Dan haal je direct de soldeerbout weg, er voor zorgend dat de delen van de soldeerverbinding niet t.o.v. elkaar verschuiven tot het soldeer weer gestold is. Ook dit duurt maar even mits je de soldeerbout er niet te lang bij gehouden hebt.
Als je alles goed gedaan hebt, kun je ook een dikkere draad op een 5 cm van de soldeerplek vasthouden zonder je vingers te verbranden. Lukt dat niet en verband je wel je vingers, dan heb je de soldeerbout te lang bij de verbinding gehouden of moeten houden. Als dat laatste het geval is omdat de Soldeer verbinding niet snel genoeg ging vloeien, dan is de soldeerbout niet heet genoeg of de punt te dun!
Als de verbinding goed gesoldeerd is, zal het oppervlak van de verbinding zilverkleurig zijn en glimmen. Als de verbinding dof en grijs is, is de verbinding niet goed. Soms omdat je vlak voor het tin ging stollen de delen verschoven hebt.
In beide gevallen moet je het overnieuw doen, vaak is het voldoende de verbinding weer even op te warmen met de bout
TIP 8 soldeer verbinding los maken
Ook als je een soldeer verbinding los wilt nemen, is het belangrijk dat de warmte snel door het soldeer verspreid wordt.
vaak zit men veel te lang te tobben en wordt alles veel te heet.
de oplossing is echter simpel: je moet net als bij het solderen zorgen voor een snelle warmte afgifte, en dat doe je door ook als je iets LOS wilt maken, soldeertin tussen de punt en het werkstuk te doen. Je zult zien dat de verbinding dan heel snel los komt!
derde handjeTIP 9 ondergrond
Zorg ervoor dat in ieder geval 1 deel van de te verbinden onderdelen stabiel vast ligt/staat.
voor het solderen van ronde stekkers b.v. is het handig om een blokje hout te nemen, en daar 4mm gaatjes in te boren. Je doet de stekker daar in, en dan kun je de draad em de soldeerbout vasthouden zonder dat de stekker weg rolt.
Ook zijn er diverse hulpjes leverbaar zoals een derde handje met twee klemmen waarin je de te solderen delen vast kunt zetten en op elkaar kunt richten.

soldeer materiaal

Geen artikelen gevonden voor: soldeer

.