PK Model Racing is vanaf 1 November GESLOTEN  klik hier voor meer info 

Menu
terug

FT680 NIMH / LIPO LADER

Geen artikelen gevonden voor: FT680

.

FT680 SPECIFICATIES

Karate lader
Deze ultra moderne processor gestuurde automatische snellader met extra sterke 80 Watt ingebouwde voeding kan alle soorten accu's aan en is daarmee een goede keuze voor de toekomst. Doordat de voeding is ingebouwd, hoef je niet met een aparte voeding en extra kabels en aansluiting rekening te houden. Als bijzonderheid t.o.v. andere vergelijkbare laders, is dat deze lader voorzien is van een ingebouwde processor gestuurde ventilator, waardoor de werktemperatuur van deze lader lager gehouden wordt dan van een niet gekoelde lader. deze ventilator wordt traploos in toeren geregeld door de processor, en houdt de temperatuur van de lader zo laag mogelijk. Dat maakt dat deze lader zowel de metingen die hij moet doen nauwkeuriger zijn, maar zeker ook komt het de betrouwbaarheid ten goede, zeker bij continue gebruik.

De behuizing van de lader is compact en super sterk, zodat hij makkelijk overal in past en meegenomen klan worden. Hij kan met de meegeleverde voedingskabel direct op het lichtnet (110 - 240V) aangesloten worden. Maar er wordt ook een extra aansluitkabel meegeleverd om de lader op een 12V auto acuu aan te kunnen sluiten, zodat je hem ook in het veld kunt gebruiken.

Hij is geschikt voor zowel NiCad en NiMh cellen (packs van 1 tot 15 cellen) als voor 1 tot 5 cellen Lipo accu's en 1 tot 6 cellen loodaccu's. Ook voor LiOn en Life accu's is een speciale mode ingebouwd, ook die kunnen probleemloos met deze lader geladen worden.
Hij beschikt verder over een ingebouwde balancer ( met XH stekker aansluiting), zodat LiPo/LiOn/LiFe's met 1 tot 5 cellen veilig geladen kunnen worden. Alle aansluitingen voor de balancer zitten dus in de lader behuizing verwerkt, dus ook hier weer geen aparte losse aansluitingen

lipo lader ft680

Alle instellingen (laadstroom, type accu etc) kunnen voor het laden ingesteld worden en afgelezen op het grote LCD display. Voor het laden wordt gestart, controleert de lader eerst of de ingestelde parameters wel in overeenstemming zijn met de aangesloten accu.

lipo lader ft680 voedingHet hart van de lader is de ingebouwde schakelende voeding, hij kan dus rechtstreeks uit het lichtnet gevoed worden. Een schakelende voeding regelt op elektronische wijze de spanning, en bevat geen zware transformator. Daarmee is de lader dus in verhouding heel licht en makkelijk mee te nemen. Een tweede voordeel is dat de netspanning mag variëren van 100 tot 250 volt, de lader is dus wereldwijd inzetbaar. Ook als de netspanning lager is doordat de lader b.v. op een circuit aan hele lange kabels aangesloten is, zorgt de schakelende voeding ervoor dat er toch de optimale spanning voor het laden van de accu voorhanden is.


Daarbij heeft hij ook een 12V ingang, onderweg kun je hem dus ook via een 12V auto accu voeden met de daartoe meegeleverde extra aansluitkabel.

De ingebouwde voeding kan  80 Watt laadstroom leveren, waar de meeste laders slechts tot 50Watt gaan. Het aantal Watts wat een voeding kan leveren, is bepalend voor de aantal amperes wat je kunt laden bij een bepaalde spanning.
De formule daarvoor is Watt = Spanning x Amperage.
Een lipo accu cel is vol als de spanning 4.2V is. Een 3 cellen lipo accu moet dus tot 12.6V geladen worden. Met een 50W voeding zoals de meeste laders hebben, is de laadstroom dus 50W /12.6V = 3.9A, bij een 4 cellen lipo ligt de grens op 50 / 16.8 = 2.9A. Je kunt de lader dus wel op een hogere laadstroom instellen, maar de voeding trekt dat niet.
Hier komt het voordeel van deze 80W voeding naar boven: een 3 cellen accu kan dus met 80/12.6 = ruim 6A geladen worden, een 4 cellen accu gaat nog steeds met bijna 5A. 

Met de huidige steeds grotere accu's is dat een groot vooraansluitkabels voor laderdeel. Hoe hoger de laadstroom, hoe sneller de accu geladen is. Bovendien kan hij tot 15 NiMh cellen packs laden, wat voor auto's niet zo vaak voorkomt, Maar wel is het mogelijk om twee accu's in serie te zetten, en ze zo gelijktijdig te laden. Dit is vooral een voordeel als je bv. een grote truck hebt die met 2 stick packs tegelijk gereden wordt. Datzelfde geld voor auto's die met 2 lipo packs gebruikt worden. Ook in dat geval kun je twee Lipo accu's in serie zetten en tegelijk laden. Daarvoor is dan wel een speciale balancer kabel nodig, maar dat is eenvoudig te doen.

deans stekker - t stekkerDe FT680 wordt geleverd compleet met netsnoer voor de 220 aansluiting, plus een hele set verschillende aansluitsnoeren: een zware laadkabel met High Amp T-stekker (Dean stekker) voor het aansluiten van de op te laden accu. Hierop kunnen ook twee meegeleverde grote krokodillenklemmen gezet worden, om stroom uit een 12V accu te halen. Verder zitten er aansluitkabels bij voor het laden van een gloeiplug driver, twee soorten ontvanger accu laadkabels en een zenderlaadkabel. Alleen een laadsnoer met een Tamiya type stekker, zoals standaard aan veel NiMh packs zit, zit er niet bij. (zie daarvoor PKL205), dus als je die nodig hebt, moet je hem er apart bijbestellen. Bij Lipo accu's is dit niet echt meer een standaard, omdat dit type stekker geen hoge stromen door kan laten, dan smelten ze aan elkaar vast. De meeste lipo accu's zijn daarom voorzien van High Amp stekkers (ook wel T-Stekker of Deans pluggen genoemd). Ook een Traxxas aansluiting zit er standaard niet bij, zie hiervoor: PKL225

XH balancer stekkerlipo lader ft680 balancerpoortDe FT680 is voorzien van een ingebouwde balancer voor het veilig opladen van Lipo accu's. Tijdens het laden van een Lipo accu mag geen enkele cel van het pack een spanning boven de 4.2V bereiken. Om dat veilig te kunnen doen, beschikt elk goed lipo pack over een zo genaamde balancer aansluiting. Deze wordt op de lader aangesloten, en via deze verbinding kan de lader de spanning van elke cel individueel in de gaten houden. Gedurende het laden worden de cellen continue gemeten, en als één van de cellen lager in spanning is dan een andere, laat de lader een kleine stroom van de vollere naar de legere cel vloeien. Op die manier worden de cellen al tijdens het laden volledig gebalanceerd, waardoor nabalanceren niet meer nodig is. De ingebouwde balancer heeft aansluitingen voor 2, 3, 4 of 5 cellen accu's met XB balancer stekkers.

Helaas is er in Lipo land nog geen standaard in de stekkers die aan de lipo accu en/of lader zit. Deze lader is voorzien van een balancer ingang voor z.g. XH stekkers. Lipo accu's met een XH stekker kunnen er dus rechtstreeks op aangesloten worden, voor accu's die van een EH aansluiting zijn voorzien, hebben we verloopkabels, dat hoeft dus verder geen probleem te zijn.

  • Ook hier geldt natuurlijk dat wij bij de complete startsets er voor zorgen dat de balancer stekkers van de accu en de lader op elkaar passen

NIMH LADEN

FT680 lipo lader display-1De laadstroom van de lader is instelbaar tussen 0.1 en 6A, zodat de laadstroom aangepast kan worden aan de capaciteit van de accu. Snellaadbare NiMh accu's worden met een laadstroom van maximaal 2 a 2.5 x de capaciteit geladen, hoewel iets minder geen probleem is en voor een langere levensduur zorgt. Dus een snellaadbare 1500 mAh accu wordt met 2 a 2.5 amp en een 3000 of hogere capaciteit met 4.5A of meer. Een 4600 mAh NiMh accu zoals nu ongeveer de norm is kan dus probleemloos met 6A geladen worden, het zal dan ongeveer 45 minuten duren voor een lege accu weer vol is.

Een goede Lipo accu mag probleemloos met 1C gelden worden (1C staat voor 1 x de capaciteit.) Dus een 5800 mAh Lipo mag in ieder geval met 5.8A geladen worden. Ook accu's met een hogere capaciteit kunnen veilig met de FT680 geladen worden.

Voor wie zich hierover niet druk wil maken: de FT680 beschikt over een automatisch NiMh laadproggramma. In deze stand test de lader eerst de accu, en stelt dan zelf de ideale laadstroom voor die accu in.


Nadat het laadproces voor een Nicad of NiMh gestart is, controleert de lader continue of de accu vol is door naar het spannings verloop te kijken. Zodra hij detecteert dat de accu vol is, slaat het snellaad proces af, zodat de accu niet overladen kan worden. De zeer nauwkeurige software zorgt ervoor dat dit proces secure in de gaten gehouden wordt, zodat de lader op tijd afslaat.

LIPO LADEN

FT680 lipo lader display-2Het laden van een Lipo moet aan andere criteria voldoen, daarbij mag geen enkele cel een hogere spanning dan 4.21V bereiken. Om dat nauwkeurig te kunnen controleren wordt de lipo niet alleen met een laadkabel op de plus en de min uitgang aangesloten, maar via de balancer aansluiting kan de lader elke cel van het lipo pack individueel meten en controleren, en daardoor kan de lader een LiPo accu gebalanceerd opladen, zoals hierboven is uitgelegd.

Op de lader wordt op simpele wijze de laadstroom en de aantal cellen van de aangesloten lipo accu ingesteld. De lader test voor hij start of alles juist in ingesteld, mocht je iets verkeerd doen, dan start hij niet maar geeft een foutmelding.FT680 lipo lader display-3

Als de lader gestart is, toont hij in het display de status van het laadproces.
Op de bovenste regel van het display (foto rechts) zie je van links naar rechts getoond: Het aantal lipo cellen van de accu (2S), de laadstroom (5.8A) en de totale accu spanning (7.80V).
op de tweede regel zie je: de laadmethode (BAL = Balanced), de tijd dat de lader bezig is (000:11) en de hoeveelheid stroom die er geladen is in mAh(00017).

FT680 lipo lader display-4Je kunt het display ook switchen naar  de cel status, dan zie je de spanningen van alle aangesloten cellen apart: (linker foto, hier met een 2 cellen lipo aangesloten)

 

ONTLADEN

De FT690 lader beschikt ook over een ontlaadfunctie, waarmee je alle types accu tot een veilige spanning kunt ontladen. De lader slaat automatisch af als de ondergrens voor de ingestelde accu is bereikt. Heel belangrijk is deze functie niet, een Lipo accu moet je liever niet ontladen voor je hem weer laadt, maar zo veel mogelijk vol houden.

LIPO OPSLAAN

lipo lader storageDeze lader heeft nog een bijzondere functie: Lipo accu's kun je het beste opslaan terwijl ze half vol zijn, c.q. een celspanning hebben van 3.85 Volt. Een lagere spanning is vaak funest, maar ook moet je de accu niet te lang laten liggen als de cellen helemaal vol zijn, er kan dan schade aan de platen ontstaan. De FT680 heeft een "storage program", waarmee je de accu geschikt kan maken om lang te bewaren.
In deze stand checkt de lader de spanning van de individuele cellen, en laadt of ontlaadt de accu, net naar gelang nodig is, tot de cellen allemaal een spanning van 3.85V hebben, zodat je de accu veilig kunt bewaren. Alle cellen zijn dan ook meteen gebalanceerd.
DENK ER WEL AAN DAT ALS JE EEN LIPO NIET GEBRUIKT, JE TOCH ELKE 2 A 3 MAANDEN DE ACCU MOET CONTROLEREN EN HEM E.V. VIA HET STORAGE PROGRAMMA MOET NALADEN. ALS JE EEN LIPO VOOR LANGERE TIJD NIET GEBRUIKT, EN DE CELLEN RAKEN OP EEN TE LAGE SPANNING, KUN JE ZE NIET MEER LADEN.
SPECIFICATIES
voeding ingebouwde 100-240V 6A, 80 watt schakelende voeding
of: 12V auto accu extern
extra ingebouwde koelventilator met automatische temperatuur regeling
geschikt voor: 4 tot 15 cellen NiCad / NiMh
1-6 cellen LiPo LiOn en LiFe
1-10 cellen Loodaccu
Laadstroom instelbaar van 0.1A tot 6A
automatische afslag Processor gestuurd
beveiliging max. temperatuur (met optionele sensor)
maximale laadtijd
maximale laadcapaciteit

BALANCER VERLOOPKABEL

EH balancer stekker
 EH accu stekker
XH balancer stekker
XH accu stekker
Helaas is er in Lipo land nog geen standaard in de stekkers die aan de lipo accu en/of lader zit, hoewel langzaam aan de XH stekkers (zoals ook aan deze lader zit) toch wel het meeste voorkomen.
Lipo accu's met een XH stekker kunnen er dus rechtstreeks op aangesloten worden. Maar vaak is het wel makkelijker er een verlengkabel bij te nemen, dan hoeft de accu niet zo kort bij de lader te liggen om aangesloten te kunnen worden. Hieronder vind je wat voorbeelden van verloopkabels voor accu's en laders met XH stekkers, zoals die op het moment het meeste voorkomen.
Voor verleng en/of adapter kabels voor accu's en of laders die van een EH of nog andere aansluitingen zijn voorzien, zie de pagina
 Verloop kabels & aansluitingen

Geen artikelen gevonden voor: TCR180011

Geen artikelen gevonden voor: TCR180012

Geen artikelen gevonden voor: TCR180013

.

(VERLOOP-)LAADKABELS

hieronder vind je de meest voorkomende laadkabels en verloop kabels die je bij deze lader kunt gebruiken, voor meer laadkabels zie:
 Laadkabels &Verloop kabels & aansluitingen

Geen artikelen gevonden voor: PKL225

Geen artikelen gevonden voor: TC78577

Geen artikelen gevonden voor: PKL214

Geen artikelen gevonden voor: PKL213